Νέα

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 10:45

Σταδιακή ένταξη στη ρύθμιση για χρέη προς τα Ταμεία – Ποιοι μένουν εκτός και για πόσο

Δεν αφορά όλους τους οφειλέτες μη μισθωτούς η έναρξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το οικονομικό επιτελείο η χθεσινή έναρξη της διαδικασίας αφορά μόνο όσους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα) έχουν χρέος έως 50.000 ευρώ και δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, αλλά και όσους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) έχουν χρέος από 20.000 έως 50.000 ευρώ, διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα και το 85% του χρέους είναι προς το Δημόσιο.


Αντίθετα, εκτός διαδικασίας προς το παρόν και για κάποιους μήνες θα μείνουν οι επιχειρήσεις και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ με πτωχευτική ικανότητα (πχ οι έμποροι) που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ έως 20.000 ευρώ. Ανάλογη υπομονή πρέπει να κάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ και οι αγρότες, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ. Αυτές οι δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες οφειλετών μένουν εκτός διαδικασίας, επειδή πήρε παράταση έως 28 Φεβρουαρίου η εξόφληση οφειλών, που εκκρεμούν από το 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες οφειλές, μέχρι να λήξει η παράταση δεν μπορούν να καταστούν ληξιπρόθεσμες. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση είναι οι οφειλές να έχουν πραγματοποιηθεί έως 31.12.2016 και να είναι ληξιπρόθεσμες. Έτσι κρίθηκε απαραίτητο να μείνουν για λίγες μέρες οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες εκτός διαδικασίας ρύθμισης.

Ειδικότερα, με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ, θα αποκτήσουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση από τις 19 Μαρτίου και μετά. Αντίστοιχα, οι αγρότες – ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ που είναι οφειλέτες, θα έχουν ανάλογο δικαίωμα από τον Μάιο και μετά. Υπολογίζεται ότι σε αυτές τις δύο κατηγορίες υπάρχουν περίπου 650.000 οφειλέτες, δηλαδή ένας πολύ σημαντικός αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπερβαίνουν τις 900.000 όσοι έχουν δημιουργήσει οφειλή έως τα τέλη του 2016.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως το τέλος του τρέχοντος έτους στον siteτης ΕΓΔΙΧ και ειδικότερα στο πεδίο http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link.

Newsletter

©2024 Primus Consulting. All Rights Reserved. Designed By Primus Consulting